Тепловоз logo ТЕПЛОВОЗ.COM


2009-08-29 : Ivan Kulinski : роумінґ




«на даний момент абонент недоступний,
життя взагалі – процес підступний,
так, ніби тонеш серед ріки.
смерть твоя – невелика втрата,
просто змінюється оператор
й повільно зникають вхідні дзвінки»
Жадан


«у тобі так багато сторін…» - лунає, пробиваючись крізь вранішній солодкий сон. чорт, звідки б тут взятися цій пісеньці семирічної давності? її й в україні вже певно ніхто не слухає, що за? я висовую морду з-під ковдри, мружусь від яскравості сонячної смужки з танцюючими в ній пилинками. потроху віддупляюсь. це ж твій телефон, старий. маєш дзвінок. дзвінок з того світу, із минулого. чорт забирай синхронізацію з комп’ютером, збереглися і мелодія, і фотокартка контакту, і тепер з екрану сорокового (?) з того часу телефону на мене зирить моя двадцятирічна дружина у нічній сорочці і з врятованим від кота білченям у руках. за її спиною – наш ворзельський будинок. я тупо втикаю на неї, слухаючи пісеньку, все це може вбити, так-так. нарешті телефон замовкає.
іду до лазнички, вмиваюся, дивлюся в дзеркало. як завжди, твердий погляд, трьохденна щетина. рання сивина. гостре, випнуте вперед, підборіддя. шіт! а ручки-то затремтіли, вань?
все-таки треба потелефонувати. вмикаю кавоварку, ладнаю вранішню люльку. беру горнятко з кавою, виходжу із мансарди на дах. пересовую стілець на самий краєчок, сідаю, задираю ноги на металеву огорожу. амстердам лежить переді мною, мій амстердам, занурююсь у нього очима, думками. сьогодні він незвично і якось з недовірою, підіймаючи над вуличками легенький туман, гріється на сонечку. рідко тут бувають такі гожі ранки. виникає думка, ніби сонце прийшло з україни, з того світу, разом з дзвінком дружини. е ні, вань, так не піде, до чорта цю руйнівну лірику. рвучко виймаю з кишені мобільний. «пропущені». «викликати». «викликаю: совеня». гудки звучать, наче з колодязя. і чому я не змінив оператора? мені було 20, коли придбав цей номер. фетишист блін. плачу купу бабок за неякісний роумінг. хоча, кожен платить за відчуття молодості по-своєму. роумінг – не найгірший варіант, угу.

- привіт ..ивіт – відлунює із сотових нетрів незнайомий, але все-таки її голос.
- привіт. що у лісі здохло?
- ти не радий мене чути?
- не тупи.
- він мене кинув.
- а. я знаю.
- як? звідки?
- я спочатку знав.
- це ще чому?
- ти не любила його. тобі було зручно піти до нього, бо він був тобі за тата, доглядав за тобою, як за трирічною дитиною, і все пробачав у сліпій любові. ти його обманула, а такі речі не проходять без відповідальності.
- я не могла бути з тобою, я тебе боялася… з тобою в нас була купа хорошого і чи не більша купа болю. то пекло, то рай. що я могла зробити? з ним мені так спокійно стало… він так мене любив…
- я теж тебе любив. і знав, що нічого хорошого на піску, який був у тебе в голові, не побудуєш.
- ти став жорстокий. і до біса розумний.
- так. маю на те всі підстави.
- … напевно…
- я просив тебе прийняти рішення, повернутися до мене і почати будувати життя на камені. на цьому рішенні. тепер ти дзвониш мені – о, яка велична насмішка долі! – і жалієшся.
- ти мене ще любиш?..
- так.
- тоді не кажи мені такого.
- не мені потрібно це сказати, тобі потрібно це почути. зі мною все гаразд, принаймні, в цьому сенсі.
- у тебе хтось є?
- офіційно – нікого. а так, є, звичайно. одна дуже добра і душевна поетка, сербка. ліліт. пам’ятаєш галю ткачук?
- ну звісно.
- от ліліт на неї схожа.
- ти її кохаєш?
- ні. вона мене – дуже. прикинь, нещодавно зробила мені пропозицію. не зміг їй відмовити, попросив часу. того ж вечора відкачував її від траму. зжерла його до біса, ґлупа кукуша.
- у нас могло б з тобою зараз щось вийти?
- на камені – могло б.
- тобто ти через сім років хочеш, щоб я прийняла те саме рішення?
- так. я поблажливий до помилок, і своїх, і чужих. якщо вирішиш, що маєш камінь для підвалини стосунків, я тобі повірю. хоча й не вірю нікому. повірю.
- читала про тебе статті, читала твоє останнє. цікаво живеш, і пишеш краще.
- хха!
- ти де зараз?
- у амстердамі. вже більше року.
- о, місце якраз для тебе. телефон навіть не змінив. ти той самий придурок, лірик і роздовбай, що й був раніше.
- можливо. але життя маю інше. а якби змінив номер – ти б не дозвонилася. і в амстердамі я не через леґалайз. просто це місто найкраще пристосовано до самотнього життя. вологе, збуджуєче і пронизливо, радісно – печальне. як пизда. ну, і всі такі обдовбані, що не напружують тебе. я навіть полюбив людей.
- слухай… можеш мені допомогти? я не маю де жити. не можу з ним залишатися… у нас тут пиздець… такого накрутили… а до мами теж не повернусь – він їй розповів всяку гидоту, тепер вона зі мною не розмовляє…
- ясно. не розповідай більше, я все розумію. наш дім у ворзелі зараз вільний, можеш жити, він і твій також.
- а твоя мама? що з нею?..
- все нормально, живе у селі, на батьківській землі. я там будиночок побудував, але вона все рівно майже увесь рік у старій хаті живе, окрім зими.
- я не можу повернутися у ворзель. жити там одній – це… мені буде боляче…
- не без того. ти просила допомогти. я допомагаю.
- який ти все-таки жорстокий.
- а я вважаю – справедливий.
- можливо… але ж ти кажеш, що мене любиш…
- люблю. але життя – це не тільки любов. треба мати багато мужності, щоб жити, й жити – не скажу правильно – а в мирі з собою.
- мабуть, ти правий. охх. от знову мені серце краєш…
- будь сильною. то що, будеш жити у ворзелі? ключі у саші, сусіда.
- буду… може приїдеш? побачимось…
- не зараз, маю справи.
- але приїдеш?
- можливо. «все в житті можливо».
- добре… дякую… телефонуй.
- ок, зв’яжемося. бувай.

я повертаюся до кімнати, сідаю за стіл. дивлюся на свої руки. вони її обіймали. пестили.
набираю вадю, друга дитинства, що приїхав у амстердам за примарним рок-щастям і виступає по клубах і приватних вечірках.
- хой! слухай, я знаю, тобі подобається ліліт, і ти їй подобався, до того, як ми з нею стали зустрічатися.
- ну так… до чого ти ведеш?
- мені треба в україну. наглянеш за нею? тільки щоб очей не спускав, бо виріжу тобі сім нот на дупі, хоч ми й друзі. будь з нею, коли я поїду. ти їй будеш потрібний.
- добре. що це з тобою раптом? така дівчина…
- розповім, коли сам зрозумію. дивись мені, ти дав слово.
- звичайно! та я від неї на крок не відійду, я ж її люблю, пам’ятаєш, якось жалівся тобі… по накурці… але ти й мудак. таку дівчину… ех…
-всьо, дякую. бувай.

- алло. привіт, у вас класний дзвінкий голос. я буду найщасливішим чоловіком у світі, якщо він мені скаже, що на сьогоднішній шестигодинний до києва, україна, є квиточок.




Оригинал текста - http://teplovoz.com/otstoy/16273.html